Lazer Göz Ameliyatı Gözlerinize Ne Yapar
Lazer göz ameliyatları giderek yaygınlaşıyor. Ama bu ameliyatlar gözlerimize tam olarak ne yapıyor acaba? Göz sorunlarımızın çoğu gözün bir imgeyi retinaya yansıtma biçimindeki bir hatadan kaynaklanır ve genelde bu hata korneanın şekli yüzünden oluşur. Lazer göz ameliyatı, bir cerrahın bir lazer cihazı kullanarak korneanın şeklini kalıcı olarak değiştirmesini içerir. Bu da çoğu gözdeki kırılım hatasını düzeltir.
Lazer göz ameliyatının pek çok farklı prosedürü vardır. Aşağıda çokça kullanılan prosedürlerin bir listesi var:
PRK: Ameliyatta korneanın dış tabakası alınır. Lazer ışını, kornea üstündeki çok küçük miktardaki dokuyu buharlaştırmak için bir bilgisayar tarafından yönlendirilir. Lazer ışını, gözdeki kırılım hatasını değiştirmek için doğru miktarda tabakayı almak üzere tasarlanmıştır. Genelde iyileşme süreci yaklaşık 1 – 2 haftadır.
LAZİK: Bu ameliyat daha karmaşıktır. Ameliyat sırasında cerrahın önce korneada bir neşter veya lazerle kulakçık kesmesi ve korneanın üst kısmını ayırması gerekir. Sonra, PRK’deki tekniklerin aynısını kullanarak bir bilgisayar güdümlü lazer gözdeki kırılım hatasını değiştirmek üzere korneanın tabakalarını ayırır. Sonra, kulakçık değişen korneanın üzerine yerleştirilir. İyileşme süresi genelde PRK’den çok daha hızlıdır; yaklaşık 3-4 gün.
Bu tedavilerle gözleriniz sadece kalıcı şekilde değişmekle kalmaz; bazı yan etkilere de maruz bırakılabilirsiniz. Aşağıda bu yan etkilerin ve risklerin bir listesini bulabilirsiniz:
PRK riskleri:
LAZİK riskleri:
KANITLAR:
“Göz egzersiz çalışması yaptırılan hastaların %53’ünde bozukluklar tümüyle düzeldi. %43 ünde bozukluklar azaldı. %4 üzerinde etkisiz kaldı. Çeşitli hastalık tiplerinde 96 hasta üzerinde yapılan araştırmada bu egzersizlerin etkileyici ve yükselen bir grafikle göz hastalıklarının giderilmesinde yardımcı olduğu gösterilmiştir.”
Irwin B Suchoff O.D. and G. Timothy Petito, O.D – (1986) Journal of the American Optometric Association
“İzlenen çalışmada, göz egzersizleri çeşitli hastalık tiplerinde %90’a varan oranda başarı kaydetmiştir.”
Leon Hoffman O.D. et al (1973)
“..genelde tıp bilimi ve özelde göz hastalıkları bilim dalı, göz egzersizlerinin faydalarını küçümseme ve eleştirme konusunda giderek daha da zorlanmaktadır.”
Jimmy D. Bartlett, O.D.(1987)