Göz Endüstrisi – Tedavi Aldatmacası

Göz Endüstrisi – Gözlükler
Temmuz 10, 2017

Göz Endüstrisi – Tedavi Aldatmacası

Eğer kuşaklar boyu pek çok insana miyop, hipermetrop, astigmat vs teşhisi konmasında kalıtımın suçu yoksa hükümet ve tıp endüstrisi neden bununla ilgili bir şey yapmadı? Neden tek bir göz doktoru bile gözlerimizi eskiden oldukları konuma getirmek için uğraşmamız gerektiğini söylemedi bize? Tıpkı bir spor salonundaki eğitmenin kaslarınızı şekle sokmak için uğraşması gibi, gözleriniz orijinal konumlarına dönebilmeliler.

Peki, öyleyse neden hiç kimse bunun hakkında konuşmadı ve hatta bunu denemedi bile? Tabii ki bundan tıp endüstrisi ve ilaç sanayii sorumludur. Sadece şöyle bir düşünün. Her yıl tıp harcamalarınız ne kadar? Doktora görünmek, acınızı maskelemekten başka bir işe yaramayan reçeteleri yazdırmak için kaç lira harcıyorsunuz? 2013’te Türkiye’de yaklaşık 3.4 milyar TL harcandı. Bu akıl almaz bir miktardır. ABD’de bu rakam 100 milyar doların üzerindedir. ABD, göz sağlığına Kanada, Japonya, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve Avusturalya’nın toplamından daha fazla para harcamaktadır.

Sağlık ve ilaç sektörü 1950’den beri gerçekte hiçbir şeyi iyileştirmemiştir. Evet, doktora gidersiniz ve size şuyunuz var, buyunuz var, şu ilacı için bir şeyiniz kalmaz derler. Siz de o ilacı almaya başlarsınız… ve bir müddet gerçekten de kendinizi biraz daha iyi hissedersiniz. Çünkü sizin belirtilerinizi tedavi ederler, gerçek sebebi değil. Aldığınız ilaca güven duymanız için hissettiğiniz acıyı maskelerler. Şimdilik daha iyi olabilirsiniz ama ne kadar süreyle?

Bir kaç hafta mı? Bir kaç ay mı? İlaçlar bitince, tekrar ağrı hissetmeye başlarsınız. Ve tekrar doktora gidersiniz. Bu şekilde döngü devam eder.

Eğer ilaç şirketleri size gerçekten sorununuzu giderecek ilaçlar verseydiler, tekrar doktora gidip yenisini yazdırmanız ve daha çok para harcamanız gerekmezdi. İyileşmiş olurdunuz çünkü o zaman. Bunu kavramak kolay değil biliyorum ama gerçeği bilmeyi hakediyorsunuz.

Muhtemelen merak ediyorsunuz, iyi de bunların benim gözlerimle ne ilgisi var diye. Tıpkı ilaç şirketleri gibi, göz doktorları da gözlük ve ağrılı göz sorunları için sözümona tedaviler için sizden inanılmaz paralar alıyorlar. 2009’dan beri her sene ABD’de satılan gözlük sayısı artış gösteriyor. 2012’de, ABD’de yaklaşık 18 milyar numaralı gözlük satıldı. Pek çoğunuzun bildiği gibi, sadece numaralı gözlüklere bir kereliğine para ödemiyorsunuz. Bunun camı var, çerçevesi var, yansıtma önleyicisi, koruyucusu var. Bir de tabii doktorun muayene ücreti ve yazdıkları reçete bu maliyetin üstüne biniyor. Göz sağlığı için harcadığımız para sürekli artıyor. Aşağıdaki tabloya bir gözatın. 2012’de, ABD’de yaklaşık 8.5 milyar dolar sadece çerçevelere harcanmış, 10.4 milyar dolar da camlara. Amerikalılar gözlerine muazzam miktarda para harcıyorlar ve buna kontakt lens ya da lazerli göz ameliyatı dahil değil. Bu ameliyatlar 2000’lerin başından beri artış göstermekte. 2012’de, Amerikalılar kontakt lenslere yaklaşık 4 milyar dolar ve kırılmayı düzeltme ameliyatlarına da 2 milyar dolar harcadılar.

Bu gözlükler ve lensler gözlerinize yardımcı olmalı, öyle değil mi? Değilse, bu kadar parayı görmemiz düzelsin diye bu nesnelere neden veriyoruz? Gözlerimize taktığımız bu nesnelere bağımlı hale geldiğimizden beri gözümüze gerçekten neler oluyor, gelin bir bakalım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir