Göze özgü pek çok sorun vardır....
Gözün vücudumuzda kapladığı yerin ne kadar küçük olduğunu düşünürsek, liste aslında epeyce uzundur ama berrak ve mükemmel görme duyusunu yaratmak için bir araya gelen onca bölümü bir düşünün. ABD’de yaklaşık 170 milyon insanın şu ya da bu şekilde göz tedavisine gereksinim duymasına şaşmamalı.
Bu yazımızda yaygın göz sorunlarını ve belirtilerini bulabilirsiniz. Bu kitabın ilerleyen bölümlerinde, göz sorunlarının nedenlerine ve sorunları düzeltmede yardımcı olacak alıştırmalara değineceğiz.
Miyopluk: Uzaktaki nesnelere bakarken görme bulanıklaşır, kötüleşir. Genelde uzağı göremeyenler yakını net görür.
Hipermetropluk: Yakındaki nesnelere bakarken bulanık görmedir. Bazen yakını göremeyenler hem yakındaki hem de uzaktaki nesneleri net göremezler.
Astigmat: Başka görme bozukluklarının yanısıra herhangi bir uzaklıktaki nesneleri net görememe.
Retina Dekolmanı: Retina ayrılması anlamına gelir. Retina destek dokusundan sıyrılır. Belirtiler arasında şunları sayabiliriz: Aniden çakan ışıklar ve yüzen siyah noktalar. Bazen koyu bir perde ya da peçe görmenizi engelliyor gibi olur.
Renk Körlüğü: Normal ışıklandırma koşullarında renk yoğunluğu veya tonlar arasındaki farkları görme zorluğu. Genellikle, renkleri tanımaya ve optik sinire göndermeye yarayan retina konilerinden biri veya birkaçında oluşan gelişme hatası sonucu ortaya çıkar. Bu durum genelde erkeklerde görülür ve ancak uygulanan özel testlerle bulunur.
Gece Körlüğü: Loş ışıkta nesneleri görme zorluğu. Gece körlüğü retinadaki çomak hücreler yavaş yavaş ışığa tepki verme yetisini kaybettiğinde ortaya çıkar.
Katarakt: Göz merceğinin bulutlanması sonucu oluşan görüş azalması. Bunun sebebi mercekteki sarı-kahverengi renk birikimidir. Belirtiler genelde yavaş yavaş ortaya çıkarlar: Gece kötüleşen bulanık görüş, farların ya da güneşin parlak ışığından rahatsız olma, okurken parlak ışık ihtiyacı duyma, renkleri sararmış ya da soluk görme, gözbebeğinde süt beyazı görünüm, göz içinde ağrılı baskı ve/veya bir gözde çift/üçlü görme.
Glokom (Karasu): Genelde gözdeki sıvı normal dolaşım yapmadığında ortaya çıkar. Sıvılar birikir ve göz içinde baskı giderek artar. İki çeşit glokom vardır: açık açı ve dar açı glokom.
Açık açı glokom en yaygın tiptir. Gözün yapısı normal görünür, ama sıvı gözde doğru düzgün akmaz.
Dar açı glokom daha az görülür ve gözde ani baskı birikimine yol açabilir. Bu duruma iris ve kornea arasındaki dar açılı gider kanalı sebep olur. Belirtiler genelde azdır ve ilk işaret çoğunlukla yan veya çevresel görüş kaybıdır.
Göz önünde yüzenler: Görüş alanına giren küçük siyah veya gri noktalar ya da çizgilerdir. Rahatsızlık veya ağrı yapmazlar. Genelde göz yuvarındaki doğal değişimlerden kaynaklanır.
Göz Kuruluğu: Göz kendisini kaplayacak normal sıvı katmanı için yeterli miktarda gözyaşı üretemez. Gözyaşı üretme yetisi olmaksızın, toz ve diğer yabancı maddeler gözün içine girebilir ve gözyaşı aracılığıyla doğal yollardan dışarı atılamaz. Belirtiler şunlardır: Gözde batma, yanma ve kızarıklık.
Şaşılık: Gözlerin düzgün hizalanmaması ya da beraber hareket etmemesidir. Genelde, ekstraoküler (göz dışı) kaslar arasındaki koordinasyon eksikliğinden kaynaklanır. Gözler içeri veya dışarı doğru şaşı olabilir. Çoğunlukla, bu durumdaki küçük çocuklar daha iyi görebilmek için gözlerinin birini veya her ikisini sıklıkla ovalar veya bir gözlerini kısar ya da kaparlar.
Göz Tembelliği: Gözler yanlış hizalanmışlardır. Genelde, bir göz içe veya dışa dönmüştür. Göz tembelliği rahatsızlığı dünya nüfusunun % 1 ila 5’ini etkiler. Beyin gözlerden birindeki optik sinirden aldığı imgeyi tam olarak tanımadığında ortaya çıkar. Çoğunlukla doğumdan sonraki ilk bir kaç ay içinde oluşur. Bu dönemde, optik sinir ve beyin sinyalleri gelişim halindedir ve bu gelişimi tamamlamamışlardır.
Makula (Benek) Dejenerasyonu: Görüş sahası merkezinde görme kaybıdır. Retinanın zarar görmesi sonucu ortaya çıkar. Makula dejenerasyonunun iki çeşidi vardır: kuru ve ıslak.
Kuru Makula Dejenerasyonunun sebebi retina ile gözün damar tabakası (koroid) arasındaki hücresel döküntü birikimidir.
Islak Makula Dejenerasyonuna ise retina arkasındaki koroidden çıkan kılcal damar büyümesi sebep olur.
Her iki çeşidi de retinanın tamamen ayrılmasına sebep olabilir. Belirtiler şunlardır: merkezi görmede kademeli, acısız kayıp, siyah noktalar, düz çizgilerin yamuk görünmesi ve okurken çarpık görme.
EpiRetinal Membran (Görme noktasında zar): Camsı cisimdeki (göz yuvarının ortasındaki sıvı) değişiklikler ya da diyabet kaynaklı bir göz hastalığı. Genelde EpiRetinal Membrandan muzdarip kişiler görüşlerindeki çarpıklıktan şikayet ederler. Çizgiler, kavisli görünebilir. Genellikle, önce bir gözde görünür. Bu da çift görmeye yol açar. İki gözün gördükleri arasında ciddi farklılık olduğunda ortaya çıkar.
Keratokon (Koni Şeklinde Kornea): Dejeneratif bir göz hastalığıdır. Korneada yapısal değişikliklere yol açar. Kornea incelir ve koni şeklini alır. Bu durum şu şekilde görme bozukluğuna yol açar: ışığa ve çoklu imgelere karşı hassasiyet ve çizgili görme. Keratokon her 2000 kişiden birinde görülür ve genelde geç çocukluk veya erken yetişkinlik döneminde teşhis edilir. Eğer birinin her iki gözünde de Keratokon varsa, görüş bozuklukları o kadar ileri olur ki normal matbu bir yazıyı bile okuyamazlar ve araba kullanamazlar.